Ce este insuficienţa venoasă?

Ce se întâmplă la nivelul picioarelor?

Atunci când suferiţi de insuficienţă venoasă, venele au dificultăţi în a transporta sângele de la picioare înapoi către inimă.

Venele picioarelor trebuie să învingă permanent gravitaţia, ducând sângele înapoi către inimă! Pentru aceasta, este necesară o cooperare perfectă între mai multe mecanisme: 

  • Inima bate şi pompează, menţinând constant fluxul sanguin.
  • Valvele trebuie să funcţioneze corect, pentru a împiedica sângele să circule în direcţia greşită.
  • Atunci când muşchii se contractă, venele se comprimă, ceea ce ajută circulaţia înapoi către inimă.

Ilustraţie cu vene sănătoase, în care se poate vedea compresia normală a venelor, care asigură circulaţia înapoi către inimă

Insuficienţa venoasă superficială

Perturbarea acestui sistem poate duce la apariţia unei tulburări venoase superficiale, cu insuficienţă valvulară. Valvele venoase nu se pot închide corespunzător pentru a împiedica circulaţia sângelui în sens invers, ceea ce conduce la o creştere permanentă a volumului de sânge din vene. Ca urmare, drenajul venos şi microcirculaţia sunt perturbate din ce în ce mai mult.

Dacă valvele nu funcţionează, sângele circulă în direcţia greşită: înapoi, spre piciorul deja congestionat. Rezultatul este staza venoasă. Această tulburare este denumită insuficienţă venoasă superficială şi este progresivă.

Umflarea picioarelor, senzaţia de greutate a acestora, mâncărimile, durerea şi crampele nocturne se numără printre simptomele care indică tulburări ale circulaţiei sângelui la nivelul părţii inferioare a picioarelor.  

 

Ilustraţie cu insuficienţă venoasă, în care se poate vedea compresia anormală a venelor şi continuarea pierderii elasticităţii, care împiedică circulaţia sângelui

Venele varicoase

În situaţia descrisă mai sus, venele sunt în pericol de a-şi pierde şi mai mult elasticitatea şi funcţionalitatea. Ca urmare, în timp, pot apărea venele varicoase. Termenul de „vene varicoase” este folosit pentru a descrie venele dilatate, umflate, care se văd prin pielea gambelor. Un risc şi mai mare, însă, îl presupune tromboza. Tromboza venoasă poate apărea ca urmare a formării unui cheag de sânge în interiorul venei si poate duce la obstrucţie venoasa.

Cum acţionează Lioton® Gel în cazul afecţiunilor venoase superficiale

V-aţi întrebat vreodată cum ne ajută venele zi de zi, cum funcţionează şi cum se deteriorează? Acest material video vă va oferi rapid o imagine de ansamblu şi vă va arăta cum acţionează Lioton® Gel pentru a veni în ajutorul venelor dumneavoastră.