Profilaxia trombozei

Riscul de tromboză

Călătoriile lungi pot creşte riscul de tromboză.

Tromboza apare atunci când o venă este obturată de formarea unui cheag de sânge. În principal, aceasta apare la venele de la nivelul picioarelor. Prin intermediul acestor vase, sângele este transportat dinspre picioare înapoi către inimă. Acest lucru se realizează printr-un mecanism denumit elocvent pompă musculară, care constă în tensionarea şi relaxarea muşchilor în timpul deplasării.

Îmbrăcămintea largă, consumul unei cantităţi mari de apă şi exerciţiile fizice sunt utile.

Traveling man is sitting on a bank ready for thrombosis prophylaxis

Pompa musculară

Dacă stăm aşezaţi sau întinşi, fără a face suficientă mişcare, pompa musculară nu poate funcţiona. Ca urmare, sângele din vene circulă mult mai încet înapoi către inimă, iar riscul de tromboză poate creşte. Această situaţie poate fi contracarată prin exerciţii fizice.

Sunt expus la risc?

Riscul de formare a unui cheag de sânge în timpul călătoriilor lungi este mărit de:

  • Administrarea de contraceptive orale
  • Cancer
  • Intervenţii chirurgicale recente
  • Vârsta înaintată
  • Obezitate
  • Fumat
  • Insuficienţa cardiacă
  • Istoric de formare de cheaguri de sânge
  • Predispoziţia genetică de formare de cheaguri de sânge

5 sugestii excelente pentru PICIOARE de cursă lungă:

Creaţi-vă spaţiu pentru picioare

 Simbol cu ciorapi compresivi pentru prevenirea trombozei

1 – Ciorapi compresivi

Pentru persoanele care suferă de afecţiuni venoase, purtarea ciorapilor de susţinere este cea mai bună modalitate de prevenire. Compresia asigurată de ciorapi susţine circulaţia sanguină la nivelul picioarelor. Contracarând presiunea exercitată din interiorul venelor, aceştia ajută venele să transporte sângele înapoi către inimă.

Încălţăminte pentru mers rapid, pentru prevenirea trombozei

2 – Mişcarea

Cel mai eficient remediu pentru senzaţia de greutate în picioare. Pauzele regulate sau mersul pe jos în pas vioi în tren sau avion reduc la minimum riscul de tromboză.

Simbol cu exerciţii pentru picioare pentru prevenirea trombozei

3 - Exerciţii pentru picioare

Chiar şi când staţi pe scaun, puteţi combate senzaţia de picioare grele şi îmbunătăţi circulaţia sanguină, mişcând picioarele în cerc sau laba piciorului în sus şi în jos. Chiar şi câteva minute de exerciţii la intervale regulate vă îmbunătăţesc vizibil starea.

Simbol cu sticlă de apă pentru consumul unei cantităţi suficiente de lichide nealcoolice în vederea prevenirii trombozei

4 - Consumul de băuturi nealcoolice în cantităţi suficiente

Profilaxie simplă în timpul călătoriilor. Consumul regulat de lichide menţine o vâscozitate scăzută a sângelui. Evitaţi alcoolul, care are efect deshidratant.

Simbol cu îmbrăcăminte largă pentru prevenirea trombozei

5 - Îmbrăcămintea largă

Călătoriţi confortabil. Evitaţi pantalonii şi încălţările strâmte, care pot afecta circulaţia sanguină la nivelul picioarelor.