Ce presupune tratamentul insuficienţei venoase?

Tratamentul insuficienţei venoase în stadiu incipient

Exerciţiile fizice şi terapia compresivă sunt utile în tratarea insuficienţei venoase. Aplicarea unui tratament care conţine heparină poate ameliora, de asemenea, umflarea şi durerea picioarelor.

Tratamente pentru venele varicoase

Există mai multe opţiuni de tratament: măsuri de conservare şi metode mai invazive, cum ar fi scleroterapia, intervenţiile chirurgicale şi tratamentele endovenoase.

Utilizarea de Lioton® Gel după o intervenţie chirurgicală asupra venelor este benefică. Aplicarea de Lioton® Gel ajută pacienţii să reducă edemul şi hematomul postoperator.

Simbol cu o pereche de şosete compresive destinate măsurilor de conservare

Măsuri de conservare

Disconfortul cauzat de venele varicoase poate fi redus prin ridicarea piciorului şi/sau purtarea de şosete elastice compresive.

Simbol cu ac de seringă pentru scleroterapie

Scleroterapia

Scleroterapia este o metodă uzuală de tratament al varicelor superficiale şi venelor de dimensiuni medii. Cu ajutorul unui ac fin, în venă se injectează o soluţie iritantă. Aceasta provoacă o reacţie care cicatrizează şi închide vasul nedorit, iar organismul absoarbe aceste vene care, în cele din urmă, dispar.

Şi în cazul scleroterapiei, la fel ca în cazul tuturor celorlalte metode chirurgicale, după intervenţie trebuie să se poarte şosete compresive pentru a uşura şi accelera procesul de vindecare. Scleroterapia poate fi ghidată ecografic.

Simbol cu bisturiu angular pentru îndepărtarea chirurgicală a venelor varicoase

Tratamentul chirurgical

Extracţia venelor: Îndepărtarea pe cale chirurgicală a venelor varicoase cu ajutorul unei sonde flexibile se numeşte extracţia venelor. Extragerea venelor lezate este o intervenţie standard şi se realizează, în funcţie de gravitate, fie ambulatoriu, fie în mai multe etape, cu internarea pacientului.

Se practică o incizie sub vena varicoasă, se introduce o sondă flexibilă prin venă până la prima incizie şi se apucă şi se îndepărtează vena.

Flebectomia ambulatorie: Vena varicoasă superficială se prinde prin mici incizii în piele şi se extrage sub anestezie locală.

Simbol al terapiei laser pentru tratarea afecţiunilor venoase

Proceduri endovenoase

Tratamentul cu laser: În momentul de faţă, tratamentul cu laser este o etapă esenţială în tratarea afecţiunilor venoase. Este o alternativă minim invazivă la extracţia chirurgicală a venelor varicoase superficiale. După anestezierea pielii, în vena safenă se introduce o fibră laser. Pe măsură ce se retrage fibra, se declanşează laserul. Din cauza căldurii, pereţii venei se lipesc, iar vena se închide.

Ablaţia cu radiofrecvenţă acţionează pe acelaşi principiu, dar foloseşte radiofrecvenţa în loc de laser.

Tratamentul afecţiunilor venoase în stadii avansate

Afecţiunile venoase superficiale cu ulcer venos reprezintă stadiul cel mai sever. Pacienţilor le este afectată capacitatea de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi. Ca atare, obiectivele tratamentului în cazul afecţiunilor venoase superficiale în stadiu avansat sunt:

  • controlarea simptomelor
  • vindecarea şi prevenirea reapariţiei ulcerelor
  • restabilirea capacităţii normale de deplasare.

Tratamentul durerii şi umflării picioarelor constă în ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii, purtarea de şosete sau bandaje compresive şi practicarea de exerciţii fizice de susţinere a returului venos.

Insuficienţa venoasă superficială de durată şi severă poate duce la apariţia de ulcere dureroase în zona gleznelor şi afectarea vieţii de zi cu zi. Controlul umflării şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine venoase sunt factorii cheie implicaţi în prevenirea şi vindecarea ulcerelor cutanate. În majoritatea cazurilor, odată cu ameliorarea circulaţiei în partea inferioară a picioarelor, plăgile încep să se vindece.